Til forsiden
 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
 

WebShops
 
  PC-butikker:
  Dell  
  MPX
  NetOnNet
  Pixmania
   
Diverse data:  
  EA ORIGIN  
  Blekkexpress  
  Inkclub  
  CDON  
   
Bøker & DVD:
  Bokkilden  
  Lovefilm  

   

Slik kopierer du DVD-film og CD-musikk

Dine digitale bilder
på plakat, krus...
Ekstern harddisk
Se tilbud!
Knalltilbud på
bredbåndstelefoni

Torsdag 23. desember 2004   (oppdatert 2. april 2004).

Musikk og film er normalt opphavsbeskyttet, og all form for kopiering er selvsagt ikke tillatt. Du har lov til å ta backup av film og musikk. Dette er slett ikke dumt, for en CD varer ikke evig. Noen tar også kopi for å ha musikk i bilen eller fordi de er redd for å skade CD-er på reise. Slik kopiering til eget bruk er tillatt.

Musikk kan kopieres med Windows Media Player.
Slik kan du gjøre det:

Windows Media Player følger med Windows XP. Om du ikke har nyeste versjon, kan du oppdatere ved å gå til Windows Update. Der finner du den under valgfrie oppdateringer. I skrivende stund er versjon 10 nyeste versjon. Den har best funksjonalitet for å kopiere CD-musikk.

Windows Media Player kan være noe forvirrende. Se til at du ikke kjører den i skallmodus, men i standard modus slik at du kan se menyene. Hvilken versjon du har kan du se i Hjelp-menyen, under "Om Windows Media Player". Om du har lavere enn versjon 10, bør du oppdatere.

1. Sett inn en vanlig Musikk-CD.
2. Kopier musikken til harddisken (Ripp).
3. Sett inn skrivbar CD og kopier fra harddisk til CD (Brenn).
Legg merke til at det dukker opp knapper øverst til høyre i Windows Media Player (det står f.eks. "Ripp musikk").

For å hindre tap av kvalitet er det viktig at du ripper til riktig format på harddisken. Valg av format gjør du ved å klikke på Verktøy-menyen og velge Alternativer. I dialogboksen klikker du på skillearket Ripp musikk. Der kan du velge format fra en drop-down-liste. Velg "Windows Media-lyd, uten datatap". Det gir store filer på harddisken, men topp kvalitet på den kopierte CD-en.

Du trenger selvsagt CD-brenner i maskinen for å lykkes med dette.

Flere programmer kan kopiere CD-er og DVD-er. Et av dem er Alcohol 120%.

Alcohol 120% kan du laste ned her og nå. Programmet er gratis i 30 dager. Deretter må du ut med rundt 400 penger for å fortsette den glade hjemmebrenningen. Er du riktig gniten, kopierer du hele samlingen din før 30-dagers fristen tørrlegger deg.

På samme måte som med Windows Media Player kan du kopiere en CD/DVD til harddisken og deretter brenne.

CD-brenning og især DVD-brenning er ikke problemfritt.

En CD som brennes surrer rundt i stor fart. Den er avhengig av å motta en jevn datastrøm. Stopper strømmen av data opp et lite øyeblikk, blir CD-en ødelagt. Da må du ganske enkelt kaste CD-en (med mindre den er overskrivbar) og prøve på nytt med en ny CD. Sånn sett går det lett noen vekslepenger i søppelkurven. For å oppnå en jevn datastrøm er det best å ikke bruke PC-en til noe som helst annet mens brenningen foregår. Du bør også slå av programmer som kan komme til å kjøre i bakgrunnen, som f.eks. antivirusprogram og skjermsparer. Dess høyere hastighet du brenner med, dess lettere vil datastrømmen bli brutt. Får du problemer, kan du forsøke å brenne med laveste hastighet. Hvor lett brenningen skjærer seg avhenger både av PC-en, CD-brenneren, CD-platen (ikke alle tomme plater er like gode), programvaren du brenner med, hastigheten du brenner med og andre oppgaver PC-en gjør samtidig (andre programmer som kjører). Støv og smuss på CD-platen kan også ødelegge.

DVD-brenning er for tiden enda hottere og enda lettere å brenne seg på. Vær obs. på at det finnes flere formater. Sannsynligvis benytter du DVD-R eller DVD+R, som ikke er kompatible med hverandre. Sjekk hva slags DVD-spiller du skal spille filmen med (f.eks. DVD-spilleren til TV-apparatet) og sammenlign med hvilken DVD-brenner du har i PC-en. Det må være samme format.

Også med DVD-brenning må du ta i betraktning de problemstillinger som gjelder ved CD-brenning.

Usikker på om du har CD/DVD-brenner i maskinen? Slik finner du det ut.

Last ned Alcohol 120% om du vil kopiere DVD-film:
For PC, Windows:

 • Alcohol 120% (4 MB).

  Linker:

 • Kopier musikk fra CD til MP3
 • Guide til kjøp av DVD-brenner
 • Guide til kjøp av CD-brenner
 • Guide til kjøp av DVD-spiller
   
   Tips en venn om denne saken!
     
 •  
  Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.