Til forsiden
 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
 

WebShops
 
  PC-butikker:
  Dell  
  MPX
  NetOnNet
  Pixmania
   
Diverse data:  
  EA ORIGIN  
  Blekkexpress  
  Inkclub  
  CDON  
   
Bøker & DVD:
  Bokkilden  
  Lovefilm  

   

Slik kan du makulere filer

Dine digitale bilder
på plakat, krus...
Ekstern harddisk
Se tilbud!
Knalltilbud på
bredbåndstelefoni

Mandag 21. mars 2005

Når du sletter en fil, blir den ikke borte. Den kan gjenopprettes til og med etter at den har blitt overskrevet. Å kvitte seg med konfidensiell informasjon er derfor vanskelig. Simple File Shredder er et gratis program som destruerer filen for godt.

Av og til har man bruk for å destruere konfidensiell informasjon, f.eks. hvis man skal selge en PC eller la andre få tilgang til den.

En fil som er slettet kan ganske enkelt hentes opp fra papirkurven i Windows. Tømmer du papirkurven, blir filene ikke destruert, bare utilgjengelig. Det finnes programvare som kan hente fram filene også etter at de er fjernet fra papirkurven. Hvis en fil er overskrevet, kan PC-en ikke hente den fram igjen. Det finnes imidlertid fremdeles spor etter den overskrevne filen på harddisken. Enkelte bedrifter har spesialisert seg på å hente fram slik informasjon som har blitt overskrevet. Harddisken må da analyseres. Sammenlign gjerne med de gamle lyd-kassettene. Hadde du spilt inn musikk på en kassett som tidligere var brukt, kunne man av og til så vidt høre den gamle musikken i bakgrunnen. Samme prinsipp gjør seg gjeldene på en harddisk. Faktisk går det an å finne fram filer som har blitt overskrevet flere ganger også. Det blir vanskeligere å hente fram informasjonen dess flere ganger den har blitt overskrevet. Har en fil blitt overskrevet mer enn syv ganger, regnes det for å være svært vanskelig å hente fram informasjonen i den.

Simple File Shredder er et gratis program som overskriver filer opptil 20

ganger. Du henter ganske enkelt filene inn i programmet og klikker på "Shred now"-knappen. Så enkelt. Ordet "shred" betyr å makulere.

Programmet har blitt kritisert for å ikke være helt vanntett. Forsvarshemmeligheter og bedriftshemmeligheter av de helt store bør derfor destrueres med et bedre program. Enkelte hemmeligheter bevares best ved at harddisken rett og slett blir knust i småbiter. For noen bedrifter, og for de fleste hjemmebrukere, skulle Simple File Shredder likevel være tilstrekkelig. Man trenger jo ikke skyte spurv med kanoner. Eksempler på ting hjemmebrukere vil makulere er epost, passord, pornografi og finansielle saker.

Simple File Shredder er utviklet av scar5 Software. Programmet kan du laste ned direkte fra PC.no.

Linker:

 • Last ned Simple File Shredder, v2.4 (0,6 MB).
      Skannet for virus med Norton AntiVirus.

 • Hjemmesiden til scar5 Software


   

   Tips en venn om denne saken!
     
 •  
  Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.