Til forsiden
 

Nytt spill utgitt i 2009
Wolfenstein (som kom ut i 2009) er blant spillene som har aller best grafikk og har naturligvis langt bedre grafikk enn Wolfenstein Enemy Territory, som nå er blitt en del år gammelt. Mer info om det nye spillet

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
 

WebShops
 
  PC-butikker:
  Dell  
  MPX
  NetOnNet
  Pixmania
   
Diverse data:  
  EA ORIGIN  
  Blekkexpress  
  Inkclub  
  CDON  
   
Bøker & DVD:
  Bokkilden  
  Lovefilm  

   

Kort introduksjon til Enemy Territory

Dine digitale bilder
på plakat, krus...
Ekstern harddisk
Se tilbud!
Knalltilbud på
bredbåndstelefoni

Etter å ha lest denne siden, kan du teste spillet.

Forstå spillet før du starter!
Enemy Territory er et spill du bør ha litt kjennskap til før du spiller. Du spiller tross alt sammen med andre mennesker. Hvis du ikke vet hva spillet går ut på, blir det omtrent som om du deltar i en fotballkamp uten å vite hvilket mål du skal spille ballen inn i, eller uten å vite at du ikke kan ta ballen under armen. Dette kan bli frustrerende både for deg selv og de andre spillerne. Litt bør du derfor vite før du setter i gang.

Hvordan starte spillet
Sjekk systemkravene for å finne ut om din PC er god nok. Last ned spillet. Dobbeltklikk på filen for å installere spillet og følg anvisningene. Du må være online med bredbånd når du skal spille. Start spillet og klikk på "Play online" (etter at du har registrert navn på din spiller, valgt riktig skjermoppløsing osv.). Du skal da få opp en liste over spill-servere. Velg den du måtte ønske, helst en server høyt oppe på listen, dvs. med lav ping-tid. Dess lavere ping-tid, dess raskere forbindelse er det til serveren, noe som er avgjørende for spillet i og med at dette er et real-time-spill hvor hendelser skal skje samtidig på skjermen til alle spillerne. Skulle du ikke se noen liste, så klikk på "Refresh list" (sjekk evt. at du er online). Ping bør være under 100. De fleste spillere har ping mellom 30 og 90.

Kanskje får du feilmeldingen "Server is for low pings only". Klikk da på "Reconnect". Forhåpentligvis får du da kontakt med serveren. Kanskje er serveren full (maks. antall spillere nådd). I så fall kan du vente til noen slutter å spille slik at du kommer til, eller du kan velge en annen server.

Første gangen du prøver spillet kan det være noe strevsomt å finne en passende server. Gi ikke opp av den grunn! Etter hvert blir du kjent med noen servere som er greie å bruke. Det er lurt å notere seg IP-adressen til disse slik at du senere kan kontakte dem ved å oppgi IP-adresse i stedet for å finne dem på listen. En server kan være konfigurert på mange forskjellige måter. I årenes løp har brukerne laget mange egne områder (maps), noe som gjør at du vil treffe på mange områder som ikke er omtalt her. I tillegg har brukerne forandret på uniformene, hvilke lydmeldinger som kan gis, hvilke våpen som kan være i bruk osv. Det finnes dermed et utall forskjellige varianter av spillet. Noen er nokså humoristiske og latterlige mens andre er mer seriøse. En stor plage, vil mange si, er BOT-ene, som ikke er reelle spillere men soldater styrt av selve maskinen. En BOT gjør det den er programmert til å gjøre. Den skyter på fiender og prøver delvis å utføre oppdraget. Å spille mot slike BOT-er i stedet for å spille mot ordentlige spillere kan være svært så kjedelig. BOT-ene oppfører seg til tider svært så idiotisk. Meningen med BOT-ene er at de skal gjøre serveren spillbar selv om det ikke er spillere til stede. Etterhvert som ordentlige spillere logger seg på, forsvinner BOT-ene. De fungerer altså som reservespillere. En BOT har ping lik null. Navnet på spilleren kan også noen ganger avsløre at spilleren er en BOT. Før du går inn på en server, kan du klikke på "SERVER INFO". Nederst vil du da se en liste over spillere som er aktive på serveren. Spillere med ping lik 0 (null) er BOT-er. Er alle BOT-er, vil det i praksis si at du vil være alene på serveren. Logg deg på en server med ekte spillere!

Vær tilskuer i fem minutter!
Når du får kontakt med serveren, kan du velge mellom å delta på laget til de allierte (Allies), Aksemaktene (Axis) eller å være tilskuer (Spectator). Velg Spectator hvis du aldri har spilt før. Når du er Spectator, kan du se hva de andre gjør. Klikk på venstre mustast for å gå over til neste spiller. Du ser det samme som spilleren ser. Du kan klikke på Space (ordskiller) for å frigjøre deg fra spilleren. Da kan du som tilskuer bevege deg fritt (med tastene A, S, D, W, C, Space og musbevegelser). Dette er ganske kult. Det virker omtrent som en flysimulator. Nyttig for å gjøre seg kjent i landskapet. Du bør være tilskuer i minst fem minutter for å få litt peiling før du deltar selv. Du kan når som helst klikke på venstre mustast for å følge neste spiller, eller klikke på Space for å fly.

Om du synes skjermbildet er for mørkt (eller for lyst), kan du stille lysstyrken. Trykk 'Esc' for å få opp menyen og still lysstyrken etter behag.

Spill for første gang

Som et minimum må du kunne bevege deg og skyte. Dette er de aller viktigste tastene som blir brukt (om du ikke har omdefinert hvilke taster som betyr hva):

A,S,D og W: Beveg deg til venstre, bakover, til høyre og framover.
X: Legg deg ned / Reis deg opp.
F: Bruk (plukk opp gjenstand, åpne dør mm.). Kan brukes når en hånd vises på skjermen.
Venstre mustast: Skyt.
R: Lad våpenet.
Beveg mus: Snu deg i alle retninger, også opp og ned.
Tallene 1,2,3,4,5,6,7: Brukes for å velge våpen.
Space (ordskiller): Hopp. Brukes også for å dø hvis du er skadet (slik at du starter på nytt).
Esc: Åpner menyen slik at du f.eks. kan avslutte spillet.
Flere taster kan og bør brukes, men dette er alt du trenger å kunne foreløpig.

Du velger selv om du vil være blant de allierte eller blant Aksemaktene. Velg gjerne det laget som har færrest spillere. Da får du slippe til med én gang. Hvis begge lag har like mange spillere, velger du fritt. Hvis du velger det laget som har flest spillere, må du vente til begge lag har omtrent like mange spillere, noe du ikke gidder akkurat nå.

Første gangen du spiller, bør du være ordinær soldat med standard våpen. Dette valget er standard valg, så du trenger ikke forandre på noe. Du bør ikke være f.eks. ingeniør før du har noe erfaring. Du bør heller ikke velge et mer avansert våpen enn ordinær maskinpistol. Så er det bare å spille i veg. Forsøk å skyte ned flest mulig fiender. Delta der krigen foregår, ikke bli stående for mye i bakgrunnen. Forhåpentligvis synes du dette spillet er helt supert. Etter å ha spilt bare 10 - 20 minutter, har du god grunn til å gå tilbake til PC.no for å lese mer, slik at du forstår hva oppdraget går ut på og kan spille på skikkelig vis og ha det virkelig moro.


 

Enemy Territory

 1. Om spillet (forsiden).
 2. Systemkrav (sjekk om din PC er rask nok).
 3. Last ned Enemy Territory.
 4. Kort introduksjon (gir deg nok info til å teste spillet i 10 minutter).
 5. Introduksjon (dette bør du lese før du setter i gang med å spille for alvor).
 6. Roller og våpen.
 7. Strategi, samarbeid, ære og medaljer.
 8. Områdene: Oppdrag, bakdører og strategi for området.
  1. Radar
  2. Railgun
  3. Fuel Dump
  4. Oasis
  5. Battery
  6. Goldrush
 9. Flere detaljer...: Ord og uttrykk, konfigurasjon, sette opp spill-server, troubleshooting...

 
 Tips en venn om denne saken!
   
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.