Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

CD-brenner

 

   

Valg av CD-brenner

Erstatter CD-ROM-stasjonen
En CD-brenner tar like stor plass og har samme form som en CD-ROM-stasjon. Siden en CD-brenner også kan lese CD-er, passer det fint å ha CD-brenneren der som CD-ROM-stasjonen ellers ville stått. Skulle du ha CD-ROM-stasjon fra før og ønske å bytte denne i en CD-brenner, er det en enkel sak å ta ut CD-ROM-stasjonen og montere CD-brenneren.
Intern CD-brenner fra HP. Monteres inn i PC-en. Stort bilde

Ekstern/intern
Du kan velge mellom ekstern og intern CD-brenner. Fordelen med ekstern er at den lett kan flyttes fra PC til PC. Ellers er intern CD-brenner mest praktisk, selv om det tar litt tid å montere en slik.
Ekstern CD-brenner fra HP. Kobles til PC med ledning. Stort bilde

Tre hastigheter
CD-brennere har en viss skrivehastighet til CD-er som er "rewritable" og en annen skrivehastighet til CD-er som er "recordable". At en CD er "rewritable" betyr at du kan skrive på den flere ganger. Akkurat som på en diskett kan du slette filer, få ledig plass og skrive på nytt. Ordet "rewritable" blir forkortet til RW og slike CD-er kalles CD-RW. At en CD er "recordable" betyr at du bare kan skrive til den én gang. Tilsynelatende kan du slette filer på den også. Men dette gir deg ikke mer ledig plass på CD-en. Det gir deg bare muligheten til å slippe å ha noe med filene å gjøre. Du vil ikke kunne se dem lengre, og du kan lagre en ny fil med samme navn som den filen du slettet. Man kan si det slik at filen blir utilgjengelig uten å egentlig bli slettet. Slike CD-er kalles CD-R. En CD-brenner kan lese fra CD langt raskere enn den kan skrive til CD. Dermed er det altså tre forskjellige hastigheter; skrive til CD-R, skrive til CD-RW og lese CD.

...og det gir tre x-tall
Akkurat som en CD-ROM-stasjon har en CD-brenner oppgitt overføringshastighet (x-tall), aksesstid og CPU-belastning. Du kan lese om dette under Valg av CD-ROM-stasjon. Men siden en CD-brenner har tre hastigheter, oppgis tre x-tall (f.eks. 8x/4x/32x). Det høyeste tallet angir lesehastighet. Det nest høyeste tallet angir skriving til CD-R. Det laveste tallet angir skriving til CD-RW.

DVD kombinert med CD
DVD-plater har samme størrelse som CD-plater. Det er mulig å kjøpe en kombimaskin som kan skrive og lese både CD og DVD.
Se Valg av DVD-brenner.
 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.