Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Digitalt videokamera

 

   

Valg av digitalt videokamera

DV-kamera og DVD-kamera
Digitalt videokamera blir ofte omtalt som DV-kamera. Begrepet "DV-kamera" må ikke forveksles med "DVD-kamera". Et DVD-kamera er en helt spesiell type digitalt videokamera som benytter DVD. De andre DV-kameraene benytter tape som lagringsmedium. MiniDV-tape er standard. Noen kamera fra Sony benytter Hi8 8mm tape. Bruk linken nederst på siden hvis du vil lese om DVD-kamera. Denne siden omtaler DV-kamera som ikke benytter DVD.

Levende bilder og still-bilder
Med de fleste digitale videokamera kan man også ta still-bilder. Men disse bildene blir vanligvis ikke så bra som bilder tatt med et digitalkamera (med mindre du sammenligner med et billig digitalkamera).

JVC GR-DVP7
Kameraet måler 43 x 115 x 80 mm og veier 350 gram uten batteri og tape.

Bedre enn VHS
Både lyd og bilde blir bedre enn med VHS. Kameraet er også mindre og lettere. DV-kamera tar opp video med over 500 linjer i bildet. VHS har 250 linjer. Super VHS har 400 linjer.

Lagring av data
Kassettene til DV-kamera er små og hendige. De har plass til en halv eller en hel time film. Selv om det er tape, er det viktig å huske på at dette er digitale data. En tape kan derfor kopieres uten at det går utover kvaliteten. Tar du en times film, blir dette ca. 11 gigabyte. Siden det er snakk om så store mengder informasjon, er det en fordel om man kan benytte FireWire til å overføre filmen til PC-en etterpå. USB blir også brukt, men det tar da lengre tid å

overføre film fra kamera til PC. Hvis du ikke har FireWire-port på din PC, kan du kjøpe et FireWire-kort og montere det inn i PC-en. Sjekk om kameraet du har tenkt å kjøpe har FireWire, da ikke alle har det. Vær obs. på at du trenger mye plass på harddisken til video. Noen gigabytes går fort.

 
Kvaliteter du kan se etter ved kjøp av DV-kamera:

Optisk zoom og digital zoom
Det er kjekt å kunne zoome. Det som er viktig å være klar over, er forskjellen mellom optisk og digital zoom. Optisk zoom er best. Det betyr at optikken (linsene) i kameraet har mulighet for zooming. Digital zoom betyr bare at bildet forstørres på samme måte som et bilde kan forstørres i et bildebehandlingsprogram. Du får altså ikke mer reell informasjon i bildet ved digital zoom. Bildet blir mer grovkornet når man zoomer inn. Ved optisk zoom skjer ikke dette. Men bildet kan bli mørkere, ettersom mindre lys slipper inn i kameraet ved zooming.

Redigeringsmuligheter
Noen kamera har innebygget en del enkle redigeringsmuligheter. Men det er vanligvis best å redigere på PC, etter at filmen er tatt. Programvare med redigeringsmuligheter kan følge med kameraet.

Bildestabilisator
Bildestabilisator gjør at bildet ikke rister så mye, selv om du er litt ustø på hånden. Det er først og fremst når du zoomer inn på noe langt borte, og når du er i bevegelse, at det er vanskelig å holde kameraet helt i ro.

Night-vision
Noen kamera har infrarødt lys som gjør at du kan filme i mørket. Filmen blir naturligvis ikke like bra som i dagslys, men det gir en mulighet til å få med hva som skjer i stummende mørke. Mennesker og dyr vil ikke se det infrarøde lyset som kameraet sender ut.

LCD-skjerm
Den lille skjermen på selve kameraet er til stor hjelp i en del situasjoner. Du kan se på den når du filmer. Du kan også se filmen på LCD-skjermen etterpå. Noen ganger er størrelsen oppgitt i tommer. Stor skjerm er en fordel.

Progressiv skanning
Dette betyr at kameraet filmer bilde for bilde, et helt bilde om gangen. Uten progressiv skanning vil bare annenhver linje i bildet oppdateres for hvert nye bilde i filmen. Progressiv skanning er spesielt fordelaktig hvis du skal bruke enkelt-bilder fra filmen som selvstendige still-bilder.

Fjernkontroll
Brukes ved avspilling av film på TV eller PC.

Blitz
Brukes når du skal ta still-bilder.

Mikrofon
Er å finne på de aller fleste DV-kamera. Noen har også mulighet for å koble til en bedre mikrofon med ledning.

Analog video input
Dette betyr at du kan ta inn analog video, som f.eks. VHS. Poenget er at hvis du allerede har laget film med VHS (eller et annet analogt format), kan du overføre denne filmen til digital film. Kvaliteten blir naturligvis ikke bedre enn originalen, men du kan jobbe med filmen i digitalt format på PC-en.

Lux
Noen ganger er det oppgitt hvor mye lys et kamera må ha for å kunne filme. Dette måles i lux. 0 lux betyr null lys, altså helt mørkt. Det står vanligvis oppgitt minimum lux og anbefalt lux. Dess lavere tall, dess mørkere omgivelser kan du filme i. Har kameraet nigth-vision (som omtalt ovenfor), kan man filme med 0 lux.

Oppløsning
Kameraets oppløsning står vanligvis nevnt i spesifikasjonene. Dess høyere oppløsning, dvs. dess flere pixler, dess større og mer detaljert bilde får du.

CCD
Et begrep man av og til dukker bort i er CCD. Det står for Charged Coupled Devices. Dette er brikker som oppfatter og omgjør lyset til elektriske signaler. Disse kan være av forskjellig størrelse og antall. Én brikke er nok til et brukbart resultat for de fleste private brukere. Skal du derimot lage virkelig seriøs film, kan det være en fordel med tre brikker (3 CCD). Det er først og fremst kvaliteten på fargene du kan vite noe om ved å se på antall CCD og størrelsen på dem.

Støy i bildet
Signal-til-støy tallforhold (signal-to-noise ratio) er noen ganger oppgitt. Dess høyere tall, dess bedre bilder. Tallet sier noe om hvor mye støy det er i bildet.

Ekstra utstyr
Utstyr som kan være lurt å kjøpe i samme sleng er:
- Kassetter
- Ekstra batteri
- Stativ
- Kamera-veske

Før du kjøper DV-kamera, kan det være lurt å vurdere om et DVD-kamera hadde vært bedre. Se Valg av DVD-kamera
 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.