Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Mikroprosessor

 

   

Valg av mikroprosessor (CPU)

CPU
Mikroprosessoren kalles også CPU (Central Prosessing Unit).

Hva som teller
Det er stort sett bare én ting som betyr noe når du skal kjøpe mikroprosessor, og det er hvor rask den er. Det finnes flere merker, bl.a. Intel, AMD og Cyrix. Men det spiller liten rolle hvilket merke du har.

Frekvens
Frekvens måles i hertz (Hz). I praksis er det snakk om millioner av hertz, og det oppgis dermed megahertz (MHz) eller gigahertz (GHz). Dobbel frekvens gir dobbel hastighet (forutsatt at det ellers er samme prosessor). Men en prosessor som har 1000 MHz gir ikke en dobbelt så rask PC som en prosessor med 500 MHz. Det er bare prosessorens indre utregninger som går dobbelt så raskt. Dog, dess raskere prosessor,

      
Intel. De magiske brikkene blir produsert. Drakten er nødvendig fordi det må være helt rent der brikkene produseres.
dess raskere vil PC-en være. Mikroprosessoren har både en intern og en ekstern frekvens. Hvis det ikke står oppgitt om frekvensen er intern eller ekstern, er det den interne frekvensen det er snakk om. Den interne frekvensen forteller hvor fort mikroprosessoren regner. Den eksterne forteller hvor fort mikroprosessoren kommuniserer med andre enheter, som f.eks. maskinens minne. Intern frekvens er høyere enn ekstern frekvens.

L2 cache
Noen ganger står L2 cache oppgitt (i antall kilobytes, f.eks. 256 kb L2 cache). Dette er et internt minne i mikroprosessoren. Når mikroprosessoren trenger data, sjekker den L1 (et lite minneområde i mikroprosessoren). Dette går raskt. Hvis etterspurt data ikke er der, sjekker den L2 (et annet lite minneområde i mikroprosessoren). Hvis etterspurt data ikke er der heller, sjekker den maskinens minne. Dette tar vesentlig lengre tid. Det er derfor en fordel at L2 har god kapasitet. Dess flere kilobytes (kb), dess bedre.

Sammenligning av forskjellige mikroprosessorer
To forskjellige prosessorer kan ha forskjellig hastighet selv om de har samme frekvens. Dette fordi de er designet forskjellig. Å sammenligne ulike prosessorer kan derfor være vanskelig. Det er f.eks. viktig å være klar over at Intel Celeron ikke er på langt nær så rask som Intel Pentium.

Flere kjerner i samme prosessor
Nylig har mikroprosessorer med 2 eller 4 kjerner kommet på markedet. Dette er prosessorer som kan gjøre hendholdsvis 2 eller 4 oppgaver samtidig, forutsatt at programvaren er programmert til å kjøre i flere tråder. Mer info om dette i artikkelen Intel lanserer prosessor med 4 hjerner.

For mer info om mikroprosessor, se Guide til oppgradering:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.