Til forsiden

 

 

 

NetOnNet

NetOnNet

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
  Guide til
kjøp av PC-utstyr

Kamera
 
Digitalt eller tradisjonelt kamera?
 
Valg av digitalkamera
 
 

   

Valg av digitalkamera

Det finnes utrolig mange digitale kamera å velge mellom. Pris og kvalitet varierer veldig. La oss se litt på de tekniske data:

Speilrefleks
Man skiller mellom speilreflekskamera og kompaktkamera. Speilrefleks betyr at du ser gjennom selve linsen når du tar bilde. Med kompaktkamera må du se gjennom et eget lite vindu, hvis du ikke ser på LCD-skjermen. Speilrefleks er bedre fordi du ser hvordan bildet vil se ut i virkeligheten, blant annet med tanke på fokus. Speilrefleks er langt dyrere og gjør også at kameraet blir større. Profesjonelle fotografer bruker speilrefleks. Fordelene med kompaktkamera er at kameraet er mindre, tynnere, lettere og billigere. Siden speilrefleks koster mer og tar mer plass, er det vanlig at produsentene legger mer funksjonalitet og kvalitet i speilreflekskameraene. Man forventer dermed at et speilreflekskamera skal være bra på mange måter, og at bildene skal bli virkelig gode.

Oppløsning
Måles i antall megapiksler. Dette er kanskje det viktigste. Det sier noe om kvaliteten på bildet. Det forteller hvor mange piksler det maksimalt kan være i det bildet du tar. Dette avgjør hvor detaljert bildet blir (dvs. hvor stort det blir på PC-skjermen). Større oppløsning gjør også at kameraet fanger mer lys. Det gjør at du kan ta bedre, lysere og klarere bilder i svakere belysning.

Zoom
Noen kamera har optisk zoom. Hvor mye du kan zoome er angitt med et tall (f.eks. 3 x optisk zoom). Dess høyere tall dess bedre, ettersom tallet angir hvor mange ganger bildet kan forstørres. Digital zoom er ikke det samme. Digital zoom betyr bare at bildet kan forstørres på samme måte som i et bildebehandlingsprogram. Bildet blir da dårligere når det blir forstørret. For å vurdere kameraets kvalitet må du derfor se på optisk zoom.

Kan kameraet også ta film?
Noen digitale kamera har også muligheter for å ta film. Film spiser mye minne. Det er derfor bare mulig å ta korte filmklipp. Digitale filmkamera er noe annet. Disse har tape eller DVD-disk som lagringsmedium og kan dermed ta lang film med skikkelig kvalitet.

Minne (hvor mange bilder som kan lagres i kameraet)
De fleste kamera har muligheter for å sette inn minnebrikker. Disse minnebrikkene kan være av forskjellig størrelse. Du kan kjøpe hvor mange minnebrikker du vil, selv om du bare kan ha én minnebrikke i kameraet om gangen. Men minnebrikkene koster ganske mye. Hvor mange bilder du får plass til, avhenger av hvor store bilder du tar. Dette kan du velge, i alle fall på de fleste kamera. Med størst mulig oppløsning vil du merke at det er svært så begrenset hvor mange bilder du kan ta før minnebrikken går full. Skal du reise bort på ferie, og ta mange bilder uten tilgang til PC, er det en fordel om du har flere minnebrikker. Eventuelt kan du ta med en bærbar PC og laste bildene over på den etter hvert. For å finne ut hvor mange bilder du vil få plass til,

NetOnNet

kan du sjekke hvor mange megabyte minnebrikken har og sammenligne dette med hvor mange megabyte det er i et bilde. Et bilde tar vanligvis fra 0,1 til 5 Mb, avhengig av størrelsen.

Kan man se bildene på en liten skjerm bak på kameraet?
De fleste digitale kamera har en liten skjerm på baksiden som viser hvordan bildet vil se ut (LCD monitor). På kompaktkamera er dette en stor fordel, ettersom det gir noen av de samme fordelene som et speilreflekskamera har. Blant annet kan du se om bildet er stilt skarpt. Etter du har tatt bildet, kan du også se bildet på LCD monitoren. Du kan bla tilbake og se på alle bildene du har tatt, og eventuelt slette de du måtte ønske. Det gir deg ledig plass på minnebrikken til å ta nye bilder.

Hvor lenge batteriet varer før det må lades opp
Sammenlign gjerne med en mobiltelefon! Batteriet må lades opp av og til. Et batteri gir f.eks. to timers bruk. Men husk at kameraet ikke står på hele tiden! Det slår seg automatisk av hvis du ikke tar bilder (eller gjør noe annet med det). I praksis holder kanskje batteriet hele dagen. Derfor er det ofte minnebrikken som blir begrensningen. Skulle du likevel føle at batteriet ikke varer lenge nok, kan du kjøpe et ekstra batteri. Dermed blir batteri-tid neppe avgjørende for ditt valg av kamera.

Programvare for bildemanipulering
Det er ikke så viktig hva som følger med kameraet av programvare. Du kan bruke et hvilket som helst bildebehandlingsprogram. Dette kan du skaffe hvor som helst. Noen programmer er gratis, og kan lastes ned fra nettet. Det beste programmet er kanskje Adobe Photoshop, men det er dyrt.

Pris
Den kan fort bli ubehagelig høy. De dyreste kameraene koster mer enn PC-en din, men heldigvis ikke mer enn kåken. Du får ikke kvalitet til lav pris. Billige kamera gir billige bilder, og det gjelder alle. Skal bildene brukes i profesjonelle sammenhenger, bør du ha 3 megapiksler eller mer. Til lek og hyggelige familiebilder kan du klare deg med mindre, men også her er det kjekt med minst 3 megapiksler.

Kvaliteten på et bilde kan ikke angis i form av spesifikasjonene ovenfor. Et stereoanlegg må høres. Du kan ikke sjekke lydkvaliteten på andre måter. Bildene et kamera tar, må du se. Dessverre kan du ikke avgjøre kvaliteten på andre måter. God kvalitet betyr at bildene har passende lysstyrke og

NetOnNet

at fargene er gjengitt mest mulig korrekt. Bildet skal også ha riktig form (en rett linje skal være rett). Fokus må fotografen velge. Et kamera kan ikke forventes å fokusere på det nære (f.eks. en blomst 30 cm. fra kamera) samtidig som landskapet bak også er i fokus (stilt skarpt). Men noen kamera takler dette bedre enn andre. Sol og skygge på samme bilde er også vanskelig for et kamera å takle. Her kommer kvaliteten på kameraet til syne.

Hva skal du så gjøre i butikken? Prisen sier faktisk ofte svært mye om kameraets kvalitet, men oppløsning og optisk zoom gir deg også en pekepinn. Du bør også gjøre deg opp en mening om du vil ha speilrefleks eller kompaktkamera.

  • De beste kameraene kåret av EISA
  • De beste kameraene kåret av TIPA
     
  •  
    Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.