Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Harddisk

 

   

Valg av harddisk

Lagringskapasitet
Det viktigste med en harddisk er lagringskapasiteten. Den oppgis i gigabyte eller megabyte.

Hastighet
Hastigheten er også viktig, og blir altfor ofte oversett. Tre ting avgjør hastigheten: søketiden, overføringshastigheten og hurtigminne. Søketiden er mest avgjørende. Den oppgis i millisekund (ms). Dess færre millisekund, dess bedre. Dataoverføringshastigheten måles i megabyte per sekund (Mb/s). Dess mer, dess bedre. Hurtigminne (også kalt cache) oppgis i megabyte (Mb). Dess mer, dess bedre. Rotasjonshastigheten forteller også noe om hvor rask harddisken er. Den måles i rpm (rotations per minute). Dess mer, dess bedre. Søketiden og overføringshastigheten avhenger av rotasjonshastigheten. Poenget med å oppgi rotasjonshastigheten er at det er et konkret målbart tall du kan ta på alvor. Overføringshastighet og søketid er mer diffust ettersom det varierer fra gang til gang. Du venter ofte på harddisken, så det er kjekt med en rask harddisk.

SCSI, IDE, EIDE og ATA
EIDE og ATA er det samme som IDE, dvs. det er videreutviklinger av IDE for raskere ytelse. Du kan velge mellom IDE (dvs. IDE/EIDE/ATA) og SCSI. SCSI brukes ofte til nettverksservere mens IDE er mest vanlig til arbeidsstasjoner i nettverket og PC-er som ikke står i nettverk.

Uttrekkbar harddisk
Det er mulig å montere harddisken slik at den enkelt kan trekkes ut og settes inn i en annen maskin. Slik.

Støy
En harddisk kan bråke en del. Er du interessert i å ha en PC som ikke støyer for mye, skal du være klar over at harddisker med størst hastighet pleier å støye mest. Sett at du skal velge mellom 7200 rpm og 10 000 rpm, det er da sannsynligvis best med 7200 rpm. 10 000 rpm bør du holde deg unna med mindre du vet hva du går til eller har fått oppgitt hvor mye den bråker.

For mer info om harddisk, se Guide til oppgradering:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.