Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
Guide til oppgradering

Harddisk
 

Hva er en harddisk og hva er gigabyte?
 
Hva er forskjellen på IDE, EIDE, ATA og SCSI?
 
Hvordan kan jeg se hvilken harddisk jeg har?
 
Hvordan vet jeg om det lønner seg å oppgradere harddisken?
 
Hva bør jeg oppgradere til?
 
Hvordan oppgradere harddisken?
 

   

Hva bør jeg oppgradere til?

Det er en gammel regel som sier at uansett hvor stor en harddisk er, blir den alltid full. Programvare blir stadig mer plasskrevende. Filer har gått over fra å være tekstfiler til å inneholde lyd, bilde og video. Du kan regne med at du kommer til å få bruk for svært mye mer plass enn du har i dag. I tillegg blir Internett raskere med bredbånd, slik at du laster mer ned. Hvis du skifter ut harddisken, må du installere alle programmer og filer på en ny harddisk. Det finnes programvare for å kopiere hele innholdet til en ny harddisk, men dette er ikke lettvint hvis du må bruke CD-er som mellomlager. Altså; det lønner seg å kjøpe en stor harddisk, gjerne vesentlig større enn hva du måtte føle at du trenger i øyeblikket.

Hvis du oppgraderer for å få en raskere harddisk, er det tre ting du bør se etter:

  1. Gjennomsnittelig søketid. Dette oppgis i ms (millisekund). Dess færre millisekund, dess bedre.
  2. Dataoverføringshastighet. Dette oppgis i Mb/s (megabyte per sekund). Dess mer, dess bedre.
  3. Hurtigminne. Dette oppgis i Mb. Dess mer, dess bedre.

En annen ting som er verd å merke seg er rotasjonshastigheten. Hvor rask en harddisk egentlig er, avhenger av rotasjonshastigheten. Dess raskere rotasjon, dess raskere går søk og dataoverføring. Det kan være verd å merke seg fordi rotasjonshastigheten er et konkret målbart tall. Det er klare fakta om disken. Dataoverføringshastighet og søketid er mer teoretisk. Dataoverføringshastigheten er den maksimale hastigheten disken, i teorien, kan ha - ikke hva den har. Søketiden varierer alt ettersom hva disken skal finne, og gjennomsnittelig søketid er dermed et noe mer diffust begrep.

Skal du oppgradere til en raskere harddisk, bør du forsikre deg om at rotasjonshastigheten er høyere på den nye disken enn på den du har. Finner du ikke dette tallet, er det likevel greit å stole på søketid og dataoverføringshastighet. Har den nye disken større hurtigminne, er det også en fordel. Vær obs. på at harddisker gir fra seg noe støy og at en raskere harddisk kan gi mer støy.

 
Uttrekkbar harddisk

Når du oppgraderer, kan du vurdere om det har hensikt å skaffe seg en uttrekkbar harddisk. Det fungerer slik at harddisken står sammen med diskettstasjonen og CD-rom-stasjonen. Du kan da enkelt trekke ut harddisken når du måtte ønske. Det er spesielt nyttig hvis du ønsker å jobbe to steder, f.eks. hjemme og på jobben. Men du kan også få nytte av dette på flere måter, f.eks. vil en ny oppgradering være svært lettvint.

 
Ny harddisk kan du bestille her:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.