Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Høyttalere

 

   

Valg av høyttalere

I utgangspunktet er det vanskelig å avgjøre hvilke høyttalere som er best uten å lytte til forskjellige høyttalere og bedømme lyden. Men dette gjør man skjelden ved kjøp av høyttalere til PC.

Det er mer vanlig å se på watt-styrken. Dess flere watt, dess kraftigere lyd. Lydkvaliteten pleier også å være bedre med høyere watt-styrke. Man skal imidlertid være klar over at dagens PC-høyttalere i stor grad er oppgitt med overdrevet watt-styrke (watt-styrke målt på en annen måte enn tradisjonelt). For å avgjøre lydkvaliteten er det derfor bedre å se på frekvensområdet.

Frekvensområdet oppgis i hertz (Hz), f.eks. 80 Hz - 20 kHz (legg merke til at dette betyr 80 - 20 000 ettersom k står for kilo). Tallene angir hvor mørke (dype/lave) og lyse (høye) toner høyttalerne kan klare å gjengi. Det første tallet angir hvor dyp bass-lyd høyttalerne kan avgi. Dess lavere tall, dess dypere bass kan høyttalerne klare. Det andre tallet angir hvor lyse toner høyttalerne kan klare (diskant). Dess høyere tall, dess lysere toner kan høyttalerne klare. Er frekvensområdet stort, har høyttalerne ofte god kvalitet på lyden også. Spesielt gjelder dette bassen. Dess dypere bass, dess bedre er vanligvis høyttalernes generelle lydkvalitet.

Det er vanligvis ganske god sammenheng mellom pris og lydkvalitet. Kjøper du de billigste høyttalerne du finner, vil lydkvaliteten garantert være laber. Til syvende og sist går det jo også an å se på hvordan høyttalerne ser ut. Skinnet kan av og til bedra. Men det er jo kjekt med høyttalere som ser fete ut, i alle fall hvis du har sans for design i tillegg til lyd.

Skal du kjøpe høyttalere for å spille spill og for å høre lydene fra Windows og vanlige kontorprogrammer, trenger du ikke gå så høyt opp i pris. De aller billigste høyttalerne kan unngås, men det er ikke nødvendig å skyte spurv med kanoner. Skal du derimot høre musikk, se på TV eller DVD-filmer, er det greit med gode høyttalere. Da kan du betale til ørene detter av.

Hvis du skal plassere høyttalerne inntil skjermen, må du ha høyttalere som er beregnet for PC. I slike høyttalere er magneten avskjermet slik at magnetfeltet ikke påvirker skjermen. Setter du vanlige høyttalere inntil skjermen, kan bildet bli forvrengt. Skjermen kan til og med bli ødelagt av slike høyttalere.

Tenk over hvor mange høyttale du vil ha. Du kan kjøpe to for å oppnå stereo eller et sett med fire-fem pluss bass for å få surround-lyd. En del spill benytter surround. Da kan du f.eks. høre at fienden er bak deg på høyre side.

Høyttalere til PC kan kjøpes separat eller i en pakke sammen med lydkort. Se også Valg av lydkort. Der kan du også lese flere detaljer om surround.
 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.