Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
Guide til oppgradering

Harddisk
 

Hva er en harddisk og hva er gigabyte?
 
Hva er forskjellen på IDE, EIDE, ATA og SCSI?
 
Hvordan kan jeg se hvilken harddisk jeg har?
 
Hvordan vet jeg om det lønner seg å oppgradere harddisken?
 
Hva bør jeg oppgradere til?
 
Hvordan oppgradere harddisken?
 

   

Hvordan oppgradere harddisken?

 
Overføre innholdet

Først bør du naturligvis ha en plan for hvordan du skal få dine gamle data over på den nye disken. Det beste er ofte å installere alle programmer på nytt. Da får du samtidig ryddet opp, og det er noe som vanligvis trengs. De fleste PC-er har en tendens til å nærmest leve sitt eget liv. Dvs. du installerer det ene og det andre, uten å vite hva som blir liggende igjen etter at du har slettet eller avinstallert det. I tillegg har du lastet ned utrolig mye dritt fra Internett som du ikke engang vet at du har, eller hvor du har det. I verste fall har du ulike deler som kommer i konflikt med hverandre og skaper feilmeldinger, eller du har til og med virus på disken.

Men en opprydning tar tid, og det kan være kjekt å slippe å starte på nytt. Det finnes to løsninger; Du kan installere en ny harddisk i tillegg til den du har i stedet for å bytte, eller du kan bruke et program som kopierer hele innholdet på harddisken over til en annen harddisk (evt. via et annet medium som tape, CD-er e.l.). DriveCopy fra PowerQuest er et anerkjent program som raskt kopierer hele innholdet ved at du kobler begge harddiskene til maskinen samtidig.

 
Skifte ut en IDE/EIDE/ATA-harddisk med en annen IDE/EIDE/ATA-harddisk

Det er relativt lett å skifte harddisk. Du bør se nøye etter hvordan den gamle disken er koblet til PC-en. Den er koblet ved hjelp av kabler som du ganske enkelt kobler til den nye harddisken på nøyaktig samme måte. Pass på at kablene vender riktig vei. Det er en kabel som skaffer strøm til harddisken, og en annen som fører signaler. Den bredeste fører signaler. Den har (i alle fall vanligvis) en rød stripe på den ene siden. Du må legge merke til hvilken side av harddisken den røde stripen skal være, slik at du klarer å sette den inn riktig vei i den nye harddisken. 
Montere en ekstra IDE/EIDE/ATA-harddisk i tillegg til din gamle IDE/EIDE/ATA-harddisk

Før du bestemmer deg for å montere inn en ekstra harddisk, må du forsikre deg om at det er plass til den i kabinettet. Den brede kabelen (omtalt i avsnittet ovenfor) har to koblinger. Den ene koblingen står i den gamle harddisken. Den andre koblingen setter du i den nye harddisken. Den nye harddisken må naturligvis også ha strøm. Sjekk hvor den gamle harddisken får strøm, og se om det er en annen kontakt av samme type som du kan koble den nye harddisken til. Hvis ikke, må du skaffe deg en forgreiner. Det er en Y-kabel som du kobler til PC-en der strømkabelen til den gamle harddisken står nå. I den andre enden av Y-kabelen er det to koblinger, en til hver harddisk.

Den ene harddisken må du angi som Master, den andre som Slave. På den ene siden er det fristene å la den disken du allerede har være Master. Da får du en lettvint oppgave. Men på den andre siden bør den raskeste disken være Master, og den nye er sannsynligvis raskere enn den gamle. I så fall får du trøbbelet med å overføre operativsystemet og de mest vanlige programmene til den nye disken. Master-disken bør inneholde mest mulig av progarmvaren, samt de filene du oftest bruker. Det er jumper-settingen på harddisken som angir om den er Slave eller Master. Du må altså sette jumperne på riktig sted.

En jumper er en liten kontakt. Den setter ganske enkelt to tapper i kontakt med hverandre. Hvilke to tapper den setter i kontakt med hverandre avhenger av hvor du plasserer den. Plasseringen avgjør om harddisken er Slave eller Master. For å finne ut hvor du skal plassere jumperne, må du se i brukermanualen til harddisken. En jumper er bare noen få millimeter stor. Bildet er kraftig forstørret.

 
Gjøre harddisken klar til bruk

Før en harddisk kan brukes, må den partisjoneres og formateres. Du kan kjøpe harddisk med Windows ferdig installert. Da slipper du å tenke på dette. Men kjøper du en blank disk, må den partisjoneres og formateres. Dette kan du gjøre ved å bruke DOS-kommandoen FDISK. Siden harddisken er tom, må du sette inn en systemdiskett (MS-DOS-diskett) i diskettstasjonen som inneholder kommandoen fdisk.
Skriv
a:fdisk
på kommandolinjen. Da vil programmet starte, og du kan følge instruksjonene for å partisjonere harddisken.

Du kan velge om du vil ha én eller flere partisjoner. En partisjon blir til en logisk harddisk. Du kan altså ha flere logiske harddisker på én fysisk harddisk. Det betyr i praksis at du får f.eks. en C-stasjon og en D-stasjon. Disse stasjonene ser ut (og kan brukes som) vanlige harddisker. Du ser dem på vanlig måte når du dobbeltklikker på My Computer eller hvis du åpner Windows Explorer.

Når du har partisjonert harddisken, skal du formatere den. Dette betyr å legge spor på disken som gjør disken klar for å lagre og bruke filer. Du trenger ikke å bekymre deg over hvordan denne prosessen skjer. PC-en gjør det på egen hånd, og du trenger ikke å foreta noen valg. På kommandolinjen skriver du format etterfulgt av den nye stasjonen. Hvis f.eks. C-stasjonen er din nye disk, skriver du
format C:
Pass på at du formaterer riktig stasjon. Har du to harddisker i PC-en, vil du slette alle data hvis du skriver feil stasjon.

Så snart PC-en er ferdig med å formatere, er stasjonen klar til bruk. Du er ferdig med oppgraderingen og kan installere Windows. Har du Windows på en annen stasjon, skal du selvsagt ikke installere Windows. Da kan du bare begynne å bruke stasjonen.

 
Ny harddisk kan du bestille her:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.