Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
Guide til oppgradering

Mikroprosessor
 

Hva er en mikroprosessor?
 
Hvordan kan jeg se hvilken mikroprosessor jeg har, og hvilken frekvens den har?
 
Hvordan vet jeg om det lønner seg å oppgradere mikroprosessoren?
 
Hva bør jeg oppgradere til?
 
Hvordan oppgradere mikroprosessoren?
 

   

Hvordan oppgradere mikroprosessoren?

I gamle maskiner er mikroprosessoren en del av hovedkortet, dvs. den er loddet fast. Har du en slik maskin, kan du oppgradere ved å kjøpe nytt hovedkort med mikroprosessor. Se i så fall Hvordan oppgradere hovedkortet. I nyere maskiner kan du skifte prosessor uten å gjøre noe med hovedkortet. Men du må forsikre deg om at den nye prosessoren er kompatibel med det du har fra før. Du kan oppgi til butikken hvilken prosessor du har i dag, og de vil kunne finne en prosessor som er kompatibel.

Når du skal skifte prosessor, må du passe på at du setter den nye prosessoren inn riktig vei. Hvis ikke vil PC-en ikke virke, og du kan risikere å ødelegge prosessoren. Nøkkelen til suksess ligger i å legge merke til hvilket hjørne som er avkuttet på den gamle prosessoren før du tar den ut. Alle prosessorer har et avkuttet hjørne, rett og slett bare for at det skal gå an å sette den inn riktig veg. Du må sette den nye prosessoren inn slik at det avkuttede hjørnet kommer på samme sted som den gamle hadde sitt avkuttede hjørne.

Noen hovedkort har en ZIF-sokkel. I så fall er det en liten arm du kan løfte opp for å løsne prosessoren. Hvis ikke, skal prosessoren trekkes ut. Dette finnes det eget verktøy til, men du kan forsøke å vippe den ut med et skrujern. Pass i så fall på at du ikke knekker beina på prosessoren. Det kan lett skje hvis du ikke er ytterst forsiktig.

Når du skifter prosessor, bør du forsøke å unngå å tå på beina (piggene) til prosessoren. Statisk elektrisitet kan ødelegge prosessoren. Fett på kontaktpunktene er heller ikke bra. Husk også å jorde deg selv før du skifter prosessor.

 

Denne mikroprosessoren har en vifte (sort) og kjøleribber (gullfarget). Armen til ZIF-sokkelen er nede, slik at mikroprosessoren sitter fast.

 

Armen trekkes opp. Nå er prosessoren løs...

 

...og kan ganske enkelt løftes opp.

 

Legg merke til hvilket hjørne som er avkuttet. På dette bildet har prosessoren sitt avkuttede hjørne nederst til høyre. Sokkelen har det tilsvarende hjørne oppe. Den nye prosessoren settes inn med sitt avkuttede hjørne der hvor sokkelen har sitt avkuttede hjørne, og armen skyves ned.

Er du heldig, trenger du ikke å gjøre noe mer. PC-en vil finne ut at du har satt inn en ny prosessor og rekonfigurere seg. Men det kan også tenkes du vil få en feilmelding i det du forsøker å starte PC-en. I så fall må du gå inn i CMOS og skrive inn hvilken prosessor du nå har.

I verste fall må du endre jumper-settingen på hovedkortet. Du kan se i brukermanualen for din PC for å finne ut av dette. En jumper er en liten "kontakt" som står på hovedkortet. Den kan trekkes ut og evt. settes inn et nytt sted. En jumper virker som en ledning. Den setter en tapp i kontakt med en annen.

Ny mikroprosessor kan du bestille her:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.