Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
Guide til oppgradering

Harddisk
 

Hva er en harddisk og hva er gigabyte?
 
Hva er forskjellen på IDE, EIDE, ATA og SCSI?
 
Hvordan kan jeg se hvilken harddisk jeg har?
 
Hvordan vet jeg om det lønner seg å oppgradere harddisken?
 
Hva bør jeg oppgradere til?
 
Hvordan oppgradere harddisken?
 

   

Hva er forskjellen på IDE, EIDE, ATA og SCSI?

IDE står for Integrated Drive Electronics. SCSI uttales "skøssi". Det står for Small Computer System Interface. En harddisk er enten en IDE/EIDE/ATA-disk eller en SCSI-disk. EIDE og ATA er videreutviklinger av IDE. Dvs. at IDE, EIDE og ATA er nokså like når det gjelder måten de fungerer sammen med maskinen på. SCSI er nokså annerledes.

De fleste harddisker er IDE/EIDE/ATA. Årsaken er at IDE-disker (og EIDE/ATA) er billigere. Fordelen med IDE/EIDE/ATA er dermed åpenbar. Du får raskere og større harddisk for samme pris.

Fordelen med SCSI er at den er bedre med hensyn på multitasking. Den kan både lese og skrive til disken samtidig som andre programmer blir kjørt. Den belaster mikroprosessoren mindre. I tillegg er det en fordel at én SCSI-kontroller kan ha hele sju disker, mens en IDE-kontroller bare kan ha to. En SCSI-kabel kan være opptil tre meter lang. En IDE-kabel kan bare være opptil en halv meter lang. Dermed kan SCSI-diskene lettere plasseres utenfor PC-kabinettet.

På grunn av fordelene med SCSI brukes SCSI-disker ofte til nettverksservere. Men til vanlige arbeidsstasjoner brukes vanligvis IDE/EIDE/ATA.

Ny harddisk kan du bestille her:

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.