Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
Guide til oppgradering

Mikroprosessor
 

Hva er en mikroprosessor?
 
Hvordan kan jeg se hvilken mikroprosessor jeg har, og hvilken frekvens den har?
 
Hvordan vet jeg om det lønner seg å oppgradere mikroprosessoren?
 
Hva bør jeg oppgradere til?
 
Hvordan oppgradere mikroprosessoren?
 

   

Hvordan vet jeg om det lønner seg å oppgradere mikroprosessoren?

Får du en raskere mikroprosessor, vil maskinen alltid gå raskere. Men folk flest ønsker ikke å oppgradere like ofte som de skifter undertøy. Det er derfor en vanlig tankegang at den nye prosessoren bør være minst dobbelt så rask. Hvor rask en prosessor er, måles i form av svingninger (Megahertz). F.eks. er en prosessor med 200 Mhz dobbelt så rask som en prosessor med 100 Mhz.

Om det lønner seg å oppgradere mikroprosessoren avhenger også om det er den som utgjør den største flaskehalsen. Har du en rask mikroprosessor og andre trege komponenter, er det lite lurt å bruke penger på ny prosessor hvis du ikke også oppgraderer de andre komponentene (skjermkort, minne etc.). Har du derimot en treg prosessor og rimelig raske komponenter ellers, vil det absolutt lønne seg å oppgradere prosessoren. Du bør forsøke å finne ut hva du ønsker skal gå raskere, samtidig som du også forsøker å oppnå en balansert PC. En balansert PC vil si en PC der komponentene er noenlunde i samme klasse, altså ikke en svært rask prosessor og et tregt skjermkort. Mikroprosessoren er den mest sentrale delen i PC-en. Før du oppgraderer den kan det være lurt å sjekke hva denne guiden sier om minne, skjermkort, harddisk og hovedkort for å finne ut om det er noe annet du burde oppgradere i stedet. Finner du ikke noe spesielt du ser at du bør oppgradere, dvs. at du ønsker en generelt raskere maskin, kan det være lurt å oppgradere mikroprosessoren.

I gamle maskiner er mikroprosessoren en del av hovedkortet, dvs. den er loddet fast. Har du en slik maskin, kan du ikke oppgradere mikroprosessoren uten å oppgradere hovedkortet også.

Hvor rask buss hovedkortet ditt har kan være avgjørende for om det lønner seg å oppgradere. Har du en treg buss, kan en rask prosessor bli nødt til å vente på bussen. Da får du ikke full utnyttelse av den nye prosessoren. Hvis du har en 486-maskin, og oppgraderer prosessoren til en Pentium, vil du ha en 64-bits prosessor mens du fremdeles har en 32-bits buss. Det er ikke gunstig. I så fall bør også hovedkortet byttes ut, og kanskje må også utvidelseskortene byttes. Kanskje vil det rett og slett lønne seg å kjøpe ny PC, ettersom det er en del arbeid med en slik omfattende oppgradering.

Har du en Pentium-prosessor, er det vanligvis en enkel sak å bytte den ut med en raskere Pentium-prosessor. Har hovedkortet ditt PCI-buss, vil du etter all sannsynlighet få fullt utbytte av den nye prosessoren.

Ny mikroprosessor kan du bestille her:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.