Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Lydkort

 

   

Valg av lydkort

Det er strengt tatt ikke nødvendig å ha lydkort i PC-en for at den skal kunne brukes. Men lydkort vil gi deg multimedia, noe som vanskelig kan bli glemt i vår moderne verden. Internett, spill og en del andre programmer vil miste en dimensjon uten lydkort.

Internt eller eksternt?
Det mest vanlige er internt lydkort, dvs. et kort som du plasserer inne i maskinen. Eksternt lydkort er et alternativ.


Eksternt lydkort fra Creative. Kobles til USB-porten. Stort bilde

En fordel med eksternt lydkort er at det lettere kan flyttes fra en PC til en annen, og at det dessuten kan kobles til bærbar PC. Ellers er grunnen til at folk velger eksternt lydkort at de ikke føler seg komfortabel med tanken på å åpne PC-en for å installere et lydkort selv. Har du ikke slik oppgraderings-angst, er lydkort en enkel sak å montere. Det er et utvidelseskort man kan skifte på samme måte som andre kort, f.eks. som skjermkortet.

PCI og ISA
Noen interne lydkort er PCI-kort. Det er best. Du bør ha dette for moderne spill, musikk, TV og DVD. Andre interne lydkort er ISA-kort. Disse er billigst. Før du kjøper et internt lydkort, bør du forsikre deg om at du har en ledig PCI-slot i maskinen (evt. en ledig ISA-slot hvis du velger et ISA-lydkort). Se bilder og forklaring av PCI- og ISA-slot.

Tre kategorier
Lydkort varierer svært mye i pris og kvalitet. For å gjøre et fornuftig valg, bør du tenke over hvilken av de følgende tre kategorier du er i:

  1. PC-entusiast. Du vil bruke din PC til Internett, spill og andre dataprogrammer.
  2. Lyd-freak. Du vil ha gromlyd for å lytte til musikk og se på TV eller DVD-film.
  3. Musiker. Du vil koble et musikkinstrument til din PC for å skape musikk.
Disse tre kategoriene er ikke helt adskilte. F.eks. kan en PC-entusiast ønske seg god lyd til spill. En musiker kan være en hobby-musiker som ikke bryr seg så mye om lydkvalitet tross alt. Likevel er det greit å tenke over hvilken kategori du synes du passer best inn i, for så å velge et lydkort som passer til din kategori. En tommelfingerregel er at PC-entusiasten kan velge et billig lydkort. Lyd-freaken må opp i pris, så høy pris som lyden skal være god. Musikeren må punge ut enda litt mer. Det er dog bare en tommelfingerregel. Les om kortet du har tenkt å kjøpe. Som oftest går det fram hvilke kort som er egnet til hva.

MIDI-port/game-port
MIDI står for "Musical Instrument Digital Interface". En MIDI-port er en port på lydkortet som du kan koble et musikkinstrument til. Men en joystick eller en annen spillkonsoll kan også kobles til MIDI-porten. Og siden langt flere spiller spill enn musikkinstrumenter, er det ofte spill som forbindes med MIDI-porten. Porten blir derfor også kalt game-port. Du skal ikke være sikker på at lydkortet er egnet for et musikkinstrument bare fordi det har MIDI-port. Det vil nok gå an å koble til instrumentet. Men skal du få et godt resultat, må du holde deg unna de billigste lydkortene.

Mikrofon og duplex
Noen (ikke alle) lydkort har uttak for mikrofon. Full duplex betyr at lydkortet kan spille og ta opp på samme tid, dvs. benytte både mikrofon og høyttalere samtidig. Viktig hvis du f.eks. skal snakke med noen over Internett. Halv duplex betyr at du kan bruke både mikrofon og høyttalere, men bare en av delene om gangen.

3D og surround
Noen lydkort har muligheter for to høyttalere, andre har muligheter for fire eller fem. Har du fire - fem høyttalere, kan du i enkelte spill og filmer høre hvor lyden kommer fra. Du plasserer høyttalere både fremme og bak. Denne teknikken går under flere navn; surround, 3D-akselerasjon, 3D Capabilities, 3D-EttEllerAnnet... Når det gjelder surround, kan det være fire eller flere høyttalere i systemet. 4.1-systemet har fire høyttalere pluss en bass (subwoofer). 5.1-systemet har fem høyttalere pluss bass.  6.1 og 7.1 har henholdsvis seks og sju høyttalere pluss bass.

Lydkvalitet
Det er alltid vanskelig å avgjøre lydkvalitet ut fra tekniske data. Men to tall kan tross alt være til hjelp; dybde og frekvens. Dess flere bit dybde og dess høyere frekvens, dess bedre lyd kan kortet formidle. 16 bit og 44,1 kHz holder lenge for å oppnå god lyd til spill og musikk, i alle fall med noenlunde normale høyttalere for PC-bruk. 24 bit og 96 kHz er bedre, og tilsvarer DVD-kvalitet. Andre ord for dybde/frekvens kan bli brukt, men du kjenner igjen begrepet ut fra bit og kHz (f.eks. 24 bit/ 96 KHz). Vær imidlertid obs. på at disse tallene ikke forteller hele sannheten om lydens kvalitet i praksis. Det er en god målestokk på hvor detaljert lyd kortet i teorien kan formidle, men slike ting som støy generert fra komponentene er ikke med i disse tallene. Støy blir omtalt som THD (Total Harmonic Distortion). THD måles i prosent, der lavere prosent-tall betyr høyere kvalitet. Et lydkort har gjerne THD i området 0,1 til 0,005 prosent. S/N (signal-to-noice) er et annet mål på lydkvalitet. Det måles i decibel (dB). Dess høyere S/N, dess høyere kvalitet. Et annet begrep som dukker opp i forbindelse med lydkvalitet er Polyfoni (polyphony). Polyfoni er antall forskjellige lyder (f.eks. antall forskjellige instrumenter) som lydkortet kan spille samtidig. Dess høyere tall, dess bedre.
Forvirret? Kjøp et svindyrt lydkort hvis du har svindyre høyttalere og svinhøye krav til lyd. Legg listen lavere hvis du bare har et par små svinebillige høyttalere ved siden av skjermen. Da er det uansett høyttalerne som begrenser lyden.

Fjernstyring
Noen lydkort leveres med fjernkontroll. Du kan da bruke denne på samme måte som fjernkontrollen til et stereoanlegg. Har du en musikk-CD i CD-rom-stasjonen, kan du velge sang, styre volum etc. med fjernkontrollen.

Firewire
Noen lydkort er utstyrt med en Firewire-port. Denne har i utgangspunktet ingenting med lyd eller lydkortet forøvrig å gjøre. Meningen er bare å utstyre PC-en med en slik port fordi PC-en kanskje ikke har noen slik port fra før, eller fordi det ikke er plass til både et Firewire-kort og et lydkort i maskinen. Firewire kan brukes til å koble eksterne enheter til PC-en, f.eks. en skanner. Firewire har høyere hastighet enn USB og den langt tregere parallellporten. Har du f.eks. en skanner, vil overføring av bilder skje raskere med Firewire.

Bare lydkort eller hele pakka?
Du kan naturligvis kjøpe et lydkort, og ikke noe mer. Men det er også mulig å kjøpe en pakke som inneholder både lydkort og høyttalere. Det kan være greit å kjøpe en slik pakke fordi du da er sikker på at lydkortet er kompatibelt med høyttalersystemet (med tanke på slike ting som 4.1 versus 5.1). Du vil da også få høyttalere som prismessig står i forhold til lydkortet.

Pakke med lydkort og høyttalere fra Creative.
Sound Blaster Audigy Surround 5.1.

Se også Valg av høyttalere.
 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.