Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Mus og annet pekeredskap

 

   

Valg av mus, trackball og annet pekeredskap

 
Pluggen må passe
Når du skal kjøpe mus, bør du sjekke at musen har en plugg som passer til porten bak på din PC. Det mest vanlige er PS/2. Tidligere ble serieporten brukt, og mus hadde da en plugg som passet til den. Noen mus har både PS/2 og USB. Du kan sjekke hvilken plugg den gamle musen din har og kjøpe samme type, eller du kan se om din PC har USB- eller PS/2-port. Er du ukjent med begrepene PS/2, USB og serieport, kan du lese om plugger og porter.
       
serieport

PS/2-plugg

Forskjellige størrelser
Har du korte fingre (typisk for jenter), bør du passe på å ikke kjøpe en mus som er for stor. Du skal kunne hvile håndleddet på bordet og likevel nå fram til musknappene uten å måtte strekke fingrene. Hvis du må legge hånden oppå musen uten mulighet for at håndleddet hviler på bordet eller musematten, kan du risikere musesyke. Typisk er det armen du får vodt i etter mye bruk, men skulderen kan også komme til å verke. Kvinner har kortere fingre enn menn og har dermed større sjanse for å bli sittende med en mus som er for stor. Dette er faktisk en av grunnene til at musesyke er mer vanlig blant kvinner enn menn.
 
  
Vertikal mus
 
  En vertikal mus er en mus som står på høykant. Den er mer behagelig å holde i for underarm og håndledd.

PC.no har testet Evoluent VerticalMouse.
Les testen.

 


Optisk eller kule?
Du kan velge mellom mus med kule eller optisk mus. En optisk mus benytter en laserstråle i stedet for kule. Tidligere krevde optiske mus en spesiallaget musematte. Nå er det mer vanlig at optiske mus kan brukes mer eller mindre overalt, f.eks. på en standard musematte eller direkte på bordflaten. Hvor nøyaktige bevegelser som avleses av en optisk mus angis ved dpi (dots per inch - punkter per tomme). Dess høyere tall, dess bedre. I praksis er mus med kule omtrent like bra som optisk mus. Du merker kanskje ikke noen forskjell i det hele tatt. En fordel med optisk mus er at du slipper å rense den for støv.

Trådløs?
Du kan velge mellom trådløs mus og mus med ledning. Mus med ledning er best til spill fordi muspekeren da får den mest jevne og presise bevegelsen. Til typiske kontorprogrammer som tekstbehandling, regneark etc. er trådløs mus uproblematisk. Det kan være en fordel å slippe ledningen, men for de aller fleste er ledningen ikke noe problem.

Scroller
Noen mus har en scroller mellom mustastene. Du kan scrolle opp og ned på f.eks. en webside eller et word-dokument ved hjelp av scrolleren i stedet for å peke på rullefeltet til høyre i vinduet. Det er behagelig og gir økt effektivitet. I enkelte programmer kan scrolleren ha en helt spesiell funksjon, f.eks. kan du i enkelte spill skifte våpen ved hjelp av scrolleren. Også her gir scrolleren økt effektivitet. Uten scroller vil du også kunne velge våpen, f.eks. ved å trykke på ønsket tall på tastaturet. Enkelte mus gir deg også muligheten til å scrolle horisontalt. På enkelte mus skjer dette ved at du presser scrolleren til høyre og venstre. Andre mus har en annen løsning. Du kan trykke ned scrolleren. Da endres muspekeren på skjermen, og du kan bevege siden både horisontalt og vertikalt, dvs. at du kan scrolle i alle retninger ved å bevege musen. Dokumentet beveger seg i stedet for at muspekeren fyttes når du beveger musen. For å komme tilbake til normal funksjonalitet, slipper du opp scrolleren eller trykker på den en gang til.

Tommelknapper
Noen mus har ekstra knapper på siden som du kan klikke på med tommelen. Hva som skjer når du klikker på disse avhenger av hvilket program du bruker. I nettleseren kan du sannsynligvis bruke knappene til å gå til forrige webside, og framover igjen, akkurat som knappene Tilbake og Fram på verktøylinjen øverst i nettleseren.

Problemer?
Er den gamle musen din dårlig? Hopper og hakker muspekeren på skjermen i stedet for å følge musens bevegelser? I så fall trenger du sannsynligvis ikke å kjøpe ny mus. Det kan være støv i musen som forårsaker problemene. Se vedlikehold.

Trackball (også kalt styrekule)
Andre pekeredskaper finnes også. Det mest vanlige alternativet til mus er trackball. Rent teknisk sett er en trackball en mus som står på hodet, slik at du ruller på ballen i stedet for å bevege på musen. Belastningen ved å bevege armen bortfaller, og man kan derfor unngå musearm. Har du vondt i armen pga. bruk av mus, kan du altså gå over til trackball.
Trackball fra Microsoft

Muspenn
Muspenn er laget for de som har problemer med musesyke. Men vær obs. på at en liten mus kan gjøre samme nytte (se ovenfor).

Tegnebrett
Det er vanskelig å tegne med en vanlig mus. Et tegnebrett, sammen med et godt tegneprogram, kan gi interessante muligheter.
Muspenn og tegnebrett fra Wacom Technology
Med Cintiq fra Wacom Technology kan du tegne direkte på skjermen   Stort bilde

Musematte
Ved kjøp av mus er det lurt å huske på å kjøpe musematte også.

Musens hastighet - Innstillinger i Windows
Du kan selv bestemme hvor fort muspekeren skal bevege seg, dvs. hvor store håndbevegelser som er nødvendig for å føre muspekeren over skjermen. Du kan også velge hvor raskt du må klikke to ganger for at det skal regnes som et dobbeltklikk. I tillegg kan du snu om på de to musknappene slik at du kan benytte pekefinger selv om du har musen i venstre hånd. Har musen din scroller, kan du stille hvor raskt den skal scrolle. Slike innstillinger gjør du i en og samme dialogboks: Dobbeltklikk på Min datamaskin, velg Kontrollpanel og velg deretter Mus. I Windows XP foretar du de samme valgene via Start-menyen.

 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.