Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Operativsystem og OEM-software

 

   

Operativsystem og OEM-software

Windows Vista og Windows XP
Windows Vista er det nyeste operativsystemet fra Microsoft, og dette er det mest aktuelle hvis du kjøper ny PC. Windows XP selger fremdeles, først og fremst på grunn av at det ikke krever så store maskin-ressurser, men også på grunn av at enkelte mener at XP er mer stabilt. Det var først da XP fikk sin Service Pack 2 at operativsystemet ble virkelig stabilt, og mange venter på at Vista skal få sin første Service Pack og bli mer stabilt som følge av det. Service Pack 1 til Vista skal komme i mars 2008. For norsk versjon av Vista forventes Service Pack 1 noe senere, kanskje sommeren 2008. Kjøper du Vista før det, kan du laste ned Service Pack 1 fra Windows Update når den kommer, uten at dette koster noe ekstra. Vista krever som nevnt mer ressurser enn XP, og gamle PC-er bør derfor fortsette med XP i stedet for å oppgradere til Vista. Har du en god PC, kan du oppgradere.

De forskjellige utgavene til Windows Vista

Windows Vista Home Basic

 • Beregnet for hjemmebrukere.
 • Har noen begrensninger i forhold til de andre utgavene.
 • Har ikke støtte for Aero.
 • Kan sammenlignes med Windows XP Home Edition.

  Windows Vista Home Premium

 • Også beregnet for hjemmebrukere.
 • Har flere funksjoner enn Home Basic.
 • Inneholder Windows Aero og Flip 3D
 • Bedre støtte for mediafunksjoner.
 • Kan sammenlignes med tidligere XP Home Edition, med tillegget XP Media Center Edition.

  Windows Vista Business

 • Inneholder ikke de samme mediafunksjonene som Home Premium, men har bedriftsrelaterte funksjoner som støtte for IIS, faks og tilkobling til eksternt skrivebord (Remote Desktop Connection).
 • Inneholder Windows Aero og Flip 3D
 • Kan sammenlignes med tidligere XP Professional.

  Windows Vista Enterprise

 • Denne utgaven er kun tilgjengelig gjennom volumlisenskjøp.
 • Inneholder flere bedriftsfunksjoner enn Vista Business (f.eks. BitLocker).

  Windows Vista Ultimate

 • Inneholder samtlige funksjoner fra de andre utgavene.
 • Tilgang til Ultimate Extras, som er en tjeneste for å laste ned ekstramateriale gratis fra Microsofts server. Ekstramateriale omfatter programmer, spill, språkpakker, animerte bakgrunnsbilder osv.
 • Beregnet på spill-interesserte, multimediaproffer, PC-entusiaster og alle som bruker samme PC til jobb og fritid.
 • Kan sammenlignes med tidligere XP Professional, med tillegget XP Media Center Edition.

  Alle utgavene til Vista er tilgjengelig i 32- og 64-bit.

  For mer info, se hjemmeside til Windows Vista.

  Windows XP
  Skal du kjøpe Windows XP, kan du velge mellom Windows XP Home Edition og Windows XP Professional. Den eneste reelle forskjellen er at Home Edition ikke har støtte for nettverk (LAN/WAN), og web-serveren IIS følger ikke med. Du kan likevel bruke Home Edition til å surfe på Internett, og du kan koble flere maskiner sammen i et lite nett. De tidligere versjonene av Windows, slik som Windows 98, Windows NT og Windows 2000 er det ingen mening i å kjøpe i dag med mindre du har en gammel PC som ikke kan kjøre Windows XP. Windows XP er naturligvis bedre enn alle tidligere versjoner av Windows.

  Windows CE
  Windows CE selges fremdeles. Dette er en lett-utgave av Windows som brukes på håndholdte PC-er som ikke har samme kapasitet som en stasjonær PC. Windows CE tar mindre plass og krever mindre ressurser. Klikk på bildet til høyre for å se et stort bilde av den håndholdte PC-en med Windows CE.

  hp jornada 700

  Andre operativsystemer
  Andre operativsystemer finnes saktens på markedet. Unix, Mac, OS/2 med flere. Men Windows er mest utbredt og går for å være langt mer brukervennlig enn f.eks. Unix. Noen bedrifter bruker Windows til arbeidsstasjoner og Unix til servere på Internett, gjerne sammen med store Oracle eller Sybase databaser.

  OEM-software
  OEM står for "Original Equipment Manufacturer". OEM-software er forhåndsinstallert software som leveres sammen med datamaskinen eller sammen med en harddisk. I en periode solgte Microsoft OEM-software som ikke var installert på forhånd, men som man kunne kjøpe sammen med en eller annen form for hardware. Du trengte ikke kjøpe mer enn en mus eller en kabel for å få lov til å kjøpe OEM-software. Dette ble imidlertid stoppet av lovverket. Loven sier nå at OEM-software skal være forhåndsinstallert.

  OEM-software dør sammen med harddisken. Dette betyr at du ikke kan installere slik programvare på en annen PC. Skal du skifte harddisk, kan du ikke installere programvaren på den nye harddisken. Du må i stedet kjøpe programvaren på nytt. Noen butikker leverer programvaren på CD-er i tillegg til at den ligger på harddisken. Andre butikker leverer en recovery-CD i stedet. Uansett er det ikke teknisk mulig for deg som kunde å installere programvaren på en ny harddisk. Poenget med CD-ene er bare at du skal kunne gjeninstallere programvaren, f.eks. på grunn av feil på disken eller i filsystemet.

  Det er stort sett operativsystem og MS Office som selges som OEM software. Men dette kan du også kjøpe som vanlig software (ikke OEM). Da kan du (rent teknisk) installere programvaren på så mange PC-er du vil, men lisens-rettighetene begrenser hva du har lov til. Uansett trenger du ikke bekymre deg over oppgradering av harddisk eller overgang til ny PC. Du har alltid lov til å bruke programvaren slik som all annen programvare.

  Fordelen med OEM er at det er billigere, og at du slipper å installere det selv. Ulempen er, som sagt, at programvaren ikke kan installeres på en ny harddisk.
   

 •  
  Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.