Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

PC

 

 

 

   

Valg av PC

Denne siden tar opp valg av selve PC-boksen, uten tanke om skjerm, tastatur eller andre eksterne enheter.

Kjenn dine behov
Hvilken PC du bør kjøpe avhenger av hva du skal bruke den til. Det avhenger også av tykkelsen på lommeboken. Kjøp gjerne en PC som varer en stund hvis du har råd til det. Hvis du ikke har stort budsjett, bør du tenke nøye gjennom hva du skal bruke PC-en til for på den måten å kjøpe mest mulig riktig utstyr. Datautstyr faller raskt i verdi. Dermed er det lite lønnsomt å kjøpe en PC med datakraft du strengt tatt ikke har bruk for. På den annen side bør PC-en være bra nok til det du skal bruke den til. Å sitte og se på timeglasset i Windows er lite produktivt. Det kan også virke både sløvende og irriterende.

Skal du bare surfe på nettet, bruke mail og tekstbehandling, kan du satse på en relavtivt rimelig maskin.

Spill
Er du opptatt av spill, er skjermkortet avgjørende. De beste spillene trenger de beste (les dyreste) skjermkortene. Moderne spill du kjøper i butikken har vanligvis systemkrav påskrevet med liten skrift utenpå pakken. Se gjerne på hva som anbefales og kjøp en PC som møter anbefalingene. I noen tilfeller står det både hva som kreves og hva som anbefales. I så fall bør du gå etter hva som anbefales, og gjerne litt mer enn det også. Møter PC-en så vidt det som omtales som krav, kan du i praksis regne med at den er kjedelig treg. Ved siden av skjermkort teller mikroprosessor og minne. Lydkort og høyttalere av god kvalitet vil gjøre spill mer givende. Husk at noen spill også tar mye plass. Kjøp en stor harddisk hvis du vil ha mange spill installert samtidig.

Bildebehandling
Jobber du mye med bilder (bildebehandling eller digtalkamera), bør maskinen ha mye minne. Minne er mye billigere enn før, så her kan du like godt ta ekstra hardt i. Harddisken bør også være ekstra stor, spesielt hvis du bruker video. Det er også greit med en relativt rask harddisk. Husk også på å ikke bruke opp alle pengene på selve datamaskinen. Stor skjerm er en stor fordel ved bildebehandling, og det koster en del.

Stor harddisk har flere fordeler
Opptatt av å spare tid og arbeid? Harddisker har gått svært mye ned i pris. Kanskje er det derfor lurt å slå til på en relativt stor disk. Det er mye styr med å skifte harddisk (på grunn av all programvare og informasjon som ligger på disken som du vil ha med deg på den nye), så det er greit ha mye plass slik at du slipper å skifte harddisk på en stund. Plassen blir brukt opp før du aner det, spesielt hvis du begynner med videoredigering.

Generell hastighet.
Mikroprosessorens frekvens forteller noe om hvor rask PC-en er, rent generelt, til all slags bruk. Her er det naturlig å sammenligne prisen med tykkelsen på lommeboken. Men husk at minne, harddisk og skjermkort også betyr noe for hastigheten.

Kabinett
Skal PC-en utvides/oppgraderes senere? Vær bevisst på kabinettet. Er det plass til flere utvidelseskort, mer minne...? Ikke alle PC-er er like lett å oppgradere. Det er vanligvis ikke oppgitt i annonseringen hva kabinettet har plass til, men det er mulig å stille kabinettspørsmål.
Tower PC Desktop PC
 
Du kan velge om du vil ha tower eller desktop. En PC som står på høykant kalles tower PC, mens en liggende kalles desktop PC. Innmaten og kvaliteten er den samme. Som oftest har man best plass til en tower PC ved eller på skrivebordet, og det er grunnen til at mange velger det.

Brennaktuelt
De fleste PC-er har DVD-spiller og CD-brenner. Skal du ha DVD-brenner, koster det noe ekstra. DVD-brenner er en fordel når du skal ta backup fordi du kanskje får plass til alt på én plate. Enkelte filer kan også være så store at du ikke får plass til dem på CD.

Internett: Bredbånd, ISDN eller analog oppkobling?
Skal du bruke bredbånd, må PC-en ha nettverkskort. Skal du bruke ISDN-oppkobling, må den ha ISDN-kort. Skal du bruke oppringt analog forbindelse, må du ha et modemkort i PC-en (med mindre du har eksternt modem). Bredbånd er kjekt. Veldig kjekt. Det er dessuten billigere hvis du surfer mye på nettet fordi du slipper å betale for tellerskritt. Du betaler bare en fast månedlig avgift, noe som gjør at du like godt kan være konstant oppkoblet mot Internett i stedet for å stadig logge på og av.

Flere detaljer
Skal du kjøpe ny PC, vil det lønne seg å se nærmere på veiledningen for å lære mer om de forskjellige delene i PC-en og PC-utstyr.

 
PC kan du bestille her:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.