Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Printer

 

   

Valg av printer

Innkjøp og drift
Printere finnes i alle størrelser og pris-klasser. Her er det viktig å ha klarhet i hva man har bruk for og hvilke løsninger som finnes i markedet. Det er også viktig å være klar over at en printer har to priser; innkjøp og drift. Dess mindre en printer koster å anskaffe, dess mer pleier den å koste i bruk. Skal en bedrift ha en printer til å skrive mye, vil driftsutgiftene være avgjørende.

Blekkskriver eller laser?
Dette er begreper du bør kjenne til. Blekkskrivere er billigst. Men det er også den eneste fordelen med dem. En laser-printer skriver penere og raskere. Laser-printere er også billigere enn blekkskrivere i bruk. Dette fordi toner til laseren er billigere enn blekk til blekkskriveren. I tillegg kan blekkskriveren kreve dyrere papir. Skal du få aller beste kvalitet på utskriften til en blekkskriver, må du ha spesialpapir. Dette kan gi betydelig ekstra utgifter.
 

  
Skriver på CD-plater
 
  Du kan lage dine egne proffe CD- og DVD-plater, og da snakker vi ikke bare om coveret.  
Klikk for å se stort bilde
  Blekkskriveren EPSON Stylus Photo 950 tar både A4-enkeltark og papirrull. Den kan skrive helt ut til kanten på papiret.

I tillegg kan den skrive på CD- og DVD-plater.

Den har fem separate fargeblekkpatroner og i tillegg svarte patroner i dobbeltpakning for å utføre sort-hvitt-utskrifter (på papir) i høy hastighet.

 


Farger
Moderne blekkskrivere kan gi brukbare resultater med farger. En farge-laser er bedre, men farge-laser er svært dyrt. Noen velger å kjøpe en sort/hvitt-laser og i tillegg en farge-blekkskriver. Dette fordi det meste de skriver ut er sort/hvitt, og laseren er da bedre enn en blekkskriver. Når de så en skjelden gang har bruk for farger, bruker de blekkskriveren. Det går også an å kjøpe to laser-printere, en farge og en sort/hvitt. Tanken bak dette er at en sort/hvitt-laser er billigere å skrive ut sort/hvitt med enn en farge-laser. Tenk over hva du har bruk for og finn en løsning som passer for deg eller bedriften. Noen blekkskrivere har en separat blekkpatron for hver farge. Dette er en fordel fordi du kan skifte blekkpatron til den fargen du har gått tom for, uten å måtte skifte ut resten.

Kombimaskiner
Det er mulig å kjøpe én enkelt maskin som er både printer, fax, skanner og kopimaskin. Slike kombimaskiner har blitt både bedre og billigere de siste årene. Skal du kjøpe printer til privat bruk, bør du absolutt vurdere en kombimaskin. At det er plassbesparende er også en viktig grunn til at folk kjøper kombimaskiner i stedet for å ha en separat printer, en skanner og en fax på skrivebordet.

Dpi
Hvor nøyaktig printeren skriver angis med dpi (dots per inch - punkter per tomme). Dess flere punkter per tomme, dess finere utskrift.

Arkmater
Arkmateren er stedet hvor du plasserer arkene. Har ikke printeren arkmater, må du sette i ett og ett ark av gangen, hvis ikke printeren bruker papirrull (eller hvis det er snakk om en matriseskriver som benytter ark med hull langs hver side). Arkmater er etterhvert blitt standard på alle printere som tar A4-ark.

Plugg
Det er vanlig at printeren kobles til parallellporten. Vær obs. på at du ikke kan koble til eller fra parallellporten mens maskinen står på. Noen printere har USB. Er du ukjent med begrepene parallellport og USB, kan du lese om plugger og porter.

Matriseskriver
Brukes først og fremst til utskrifter hvor det er behov for gjennomslag. Det er med andre ord snakk om papirer med ett eller flere kopi-ark under. Printeren skal ikke bare skrive på papiret, men også sørge for at kopi-arkene får leselig skrift. Det kan f.eks. være fraktbrev eller tollpapirer. Matriseskrivere har nåler som slår mot arket. Bokstavene blir bygget opp av mange små prikker og gir dermed ikke så fin skrift som lasere eller blekkskrivere. Matriseskrivere benytter traktorpapir, dvs. papir med hullremser på sidene (se stort bilde).      Matriseskriver.
Lexmark FormsPrinter 4227 plus

Annet
Kan printeren benytte stivt/tykt papir?
Kan printeren skrive ut i A3-format?
Kan printeren ta konvolutter?
Kan den skrive på transparent?
Kan printeren skrive på begge sider av arket samtidig? Dette kalles dupleks.
Kan printeren skrive uten marg (dvs. at printeren skriver helt ut til kanten av papiret)?

Når du skal kjøpe printer, vil du som oftest få oppgitt hastighet i antall sider per minutt (spm) og pris per side. Skulle du dukke bort i forkortelsen ppm, betyr det "pages per minute". Vær obs. på at de billigste blekkskriverne kan gi deg litt trøbbel. De kan ta to ark i samme sleng eller ha andre problemer med arkmatingen. Kanskje får du små problemer ved utfylling av skjema (som f.eks. faktura) fordi printeren ikke er nøyaktig med margene på alle arkene. De billigste skriverne produserer heller ikke så god kvalitet på tekst og bilder som dyrere skrivere. Bedrifter som skal sende utskrifter til kunder bør derfor ikke velge blant de aller billigste blekkskriverne.

Hvis du har bestemt deg for å kjøpe laser
Vær obs. på at en laser ikke nødvendigvis har nok minne til å skrive ut grafikk over hele arket. En laser memorerer nemlig en hel side og skriver den ut etterpå. Mange lasere har i utgangspunktet ikke nok minne til å klare dette hvis det er grafikk over hele siden. Du må i så fall kjøpe ekstra minne til laseren. Dette trenger du ikke å gjøre hvis du bare skal skrive ut tekst med små bilder. Du kan også klare deg med mindre minne i laseren hvis du har en Windows-laser, dvs. en laser som benytter GDI (Graphics Device Interface) eller PrintGear. GDI er Windows eget sidespråk. Det finnes også andre språk, bl.a. CaPSL, Postscript og PCL (Printer Command Language). Det som er spesielt med GDI og PrintGear er at de utnytter PC-ens eget minne i tillegg til laserens minne. Du trenger dermed ikke så mye minne i laseren. Men husk på at dette vil gjøre at PC-ens minne delvis blir opptatt under utskriftsprosessen. Det kan gjøre at PC-en går tregt på andre oppgaver. Greit nok hvis du kan ta en pause i arbeidet når du tar utskrift. Vær obs. på at slike Windows-lasere ikke kan stå i nettverk. I spesifikasjonene til lasere pleier det å stå hvor mye minne de har. Dess flere punkter (dpi), dess mer minne har laseren bruk for. Minnet skal jo huske på hvilken farge det skal være i alle disse punktene.

Noen lasere har oppgitt LED i beskrivelsen. LED står for "Light Emitting Diode". Det betyr at laseren egentlig ikke er en laser-printer (selv om de tross alt blir omtalt som laser-printere). I stedet for at det er en laserstråle som lager bildet, er det en rekke med lyskilder som samtidig produserer et flash. Kvaliteten er stort sett den samme.

 
Printer kan du bestille her:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.