Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Skjermkort

 

   

Valg av skjermkort

Det er ikke særlig lett å orientere seg i skjermkort-jungelen. Nye skjermkort kommer stadig på banen, og det finnes ikke noe enkelt mål på hvor raske disse skjermkortene er. Skjermkort kommer i svært så forskjellige prisklasser. Et skjermkort kan koste fem ganger så mye som et annet. Når du i tillegg ikke har noen klar oppfatning av hvor mye kraft du trenger, er det ikke rart at forvirringen blir komplett.

Men noe går det tross alt an å vite om skjermkort. Kanskje den aller viktigste pekepinnen du kan få på hvor godt et skjermkort er, er hvor mye minne det har. Dess mer minne, dess større kapasitet har skjermkortet.

Hva du trenger avhenger av hvilken skjerm du har, og hva du bruker PC-en til. Dess større skjerm, dess mer minne behøver skjermkortet.

Alle skjermkort du finner i dagens butikker er gode nok til tekstbehandling, regnskap, andre kontorprogrammer og surfing på vanlige websider. Det som krever et godt skjermkort er bildebehandling (eller mye bruk av foto) og spill. Moderne spill er uten tvil det som krever mest.

Utenpå pakken til moderne spill står vanligvis systemkravene nevnt med liten skrift. Det er omtrent som med den lille skriften på baksiden av en kontrakt. Snu pakken rundt i alle retninger, og du finner det til slutt. Som oftest står det nevnt hvor mye minne skjermkortet må ha. Hvis spillet har en anbefalt verdi og et krav som er mindre, kan du i praksis gå ut fra at du minst trenger den anbefalte verdien for at spillet skal gli godt!

Men minnet er ikke alt. Skjermkortet skal jobbe raskt for å oppdatere skjermen så hurtig som spillene krever. Det er her problemet vanligvis oppstår. Og det er på dette punktet det er vanskelig å orientere seg i jungelen av skjermkort. En generell regel er at dess mer minne kortet har, dess raskere er det også. Men skjermortene har også andre kvaliteter, så som

prosessorkraft og regnemetoder. Prosessorkraft måles i hertz (Hz). Dess flere MHz (megahertz), dess raskere. Noen skjermkort er spesielt designet for å håndtere 3D-utregninger, noe som er en stor fordel for spill med 3D-effekter. Andre skjermkort er mer beregnet for 2D-utregninger, og disse er ikke gode for moderne spill som nesten alltid har 3D-effekter. Har skjermkortet "2D" eller "3D" i navnet, forteller det hva kortet er optimalisert for.

Noen skjermkort har en mikroprosessor du kan bytte ut, slik at du senere slipper å bytte hele skjermkortet ved oppgradering.

TV-inn betyr at skjermkortet gjør det mulig å se TV på dataskjermen.
TV-ut betyr at du kan koble et TV-apparat til skjermkortet.

AGP og PCI
AGP (Accelerated Graphics Port) er et hakk bedre enn PCI fordi det håndterer minne litt bedre. AGP-grensesnittet har tilgang til å bruke maskinens RAM sammen med skjermkortets eget minne. Men forskjellen mellom AGP og PCI er i praksis så liten at det ikke betyr noe særlig. Det anbefales å bruke AGP hvis du har en AGP-slot. Men skulle du ikke ha det, kan du kjøpe PCI-skjermkort i stedet uten bekymring.
Slik kan du se om du har AGP-slot

Minnetypene SDRAM og DDR
SDRAM står for "Synchronous Dynamic Random Access Memory". DDR står for "Double Data Rate". SDRAM kan bare overføre data én gang per svingning mens DDR kan overføre data to ganger per svingning. DDR er altså dobbelt så raskt ved samme frekvens. Men i spesifikasjonene til skjermkort pleier den effektive prosessorkraften til DDR-minnet være oppgitt, ikke antall svingninger. Dvs. at hvis minneprosesseringen er 300 Hz, vil det stå oppgitt 600 Hz fordi dataoverføring tross alt skjer 600 ganger per sekund. Når du sammenligner antall Hz på to skjermkort, skal du altså ikke ta hensyn til SDRAM/DDR.

For mer info om skjermkort, se Guide til oppgradering:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.