Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Tastatur

 

   

Valg av tastatur

Støy og komfort
Ikke alle tastatur har samme kjørekomfort. Noen tastatur gir fra seg et klikk hver gang en tast trykkes ned. Dette trenger ikke være noen ulempe, men det kan virke irriterende på andre som sitter i samme rom og må høre på denne støyen. Typisk gjelder dette de billigste tastaturene. Bedre tastatur har taster som er mer dempet, og som gir mindre lyd fra seg. Slike tastatur er som oftest mer behagelig å skrive med også.

Ergonomisk tastatur
De såkalte ergonomiske tastaturene er har en slags v-form. Fordelen med dette er at det gir en mer behagelig sittestilling med hensyn på skuldre, armer og håndledd. Det gir en mer naturlig stilling for kroppen. Skuldrene synker lettere ned og slapper av. Har du belastningsskader i forbindelse med bruk av PC er et slikt tastatur absolutt fornuftig å vurdere, men de fleste som bruker et slikt tastatur gjør det på grunn av komfort. Se stort bilde

Alfanumerisk tastatur
De fleste tastatur har også alfanumerisk tastatur, dvs. at tallene og de fire regneartene er tilgjengelig til høyre på tastaturet i tillegg til at de er tilgjengelig på samme sted som bokstavene. Dette er en stor fordel ved bruk av tall og regning, siden det alfanumeriske tastaturet er mer effektivt.

Norsk tastatur
Kjøper du tastatur fra en norsk forhandler, vil du nok få norsk tastatur hvis ikke annet blir nevnt. Likevel er det greit å huske på at hvis tastaturet ikke er norsk, vil de norske bokstavene æ, ø og å ikke være med.

Ekstra taster og funksjonalitet
Moderne tastatur har ofte en det ekstra taster, som oftest plassert øverst og til venstre på tastaturet. Disse tastene gir ikke PC-en ekstra funksjonalitet, det er bare hurtigtaster som gjør deg i stand til å styre en del ting fra tastaturet som du ellers styrer med mus eller med tastekombinasjoner. Det kan være knapper som starter opp kalkulatoren, epost-programmet, Windows Media Player, nettleseren eller andre programmer. Det kan også være volumkontroll, mulighet til å endre skriftstørrelsen i nettleseren, knapper for å gå tilbake til forrige side i nettleseren og fram igjen til neste side, knapp for å komme til nettleserens startside, programmerbare knapper slik at du kan gå til visse nettsteder som du selv bestemmer osv. Slike knapper kan gjøre bruk av PC kjekkere og mer effektivt.

Eksempel:

Utsnitt av Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000

Pluggen må passe
Skal du kjøpe nytt tastatur til en PC du allerede har, må du passe på at pluggen passer til din PC. Det mest vanlige er PS/2-plugg. Det krever at du har PS/2-port bak på din PC. Tidligere ble DIN brukt. Noen tastatur kan kobles både til USB og PS/2. Er du ukjent med begrepene PS/2, DIN og USB, kan du lese om plugger og porter.


 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.